Iako prolece u ovom trenutku možda izgleda daleko, topliji dani ce doci pre nego što mislite. Da bi vaša baštenska oprema što bolje pocela sledecu sezonu, naveli smo dosta saveta za skladištenje naših najpopularnijih mašina, ukljucujuci i savete za održavanje kosacica i kako da odradite servis trimera i rajdera. “15 minuta napora ove zime može da napravi ogromnu razliku kada sledeci put odete u baštu,” kaže Göran Carlström, menadžer prodaje u Husqvarni.

Za vecinu ljudi zima nije najzauzetiji period godine kada se radi o baštovanstvu i može biti dobra idea posvetiti par minuta proveri vaših uredaja. U cilju da dobijete iste performanse sledeceg proleca, važno je da izvršite servis trimera, makaza za živu ogradu, rajdera i kosacica pre nego što ih uskladištite. Ima nekoliko odlicnih trikova koje uvek imajte na umu, i takode može biti dobra idea odneti mašinu u Husqvarna servis.

Servisiranje kosacice

• Jedna cinjenica, cesto nepoznata, je da je tecnost koju ostavlja trava korozivna. Zato je vrlo važno ocistiti baštenske alate, posebno kosacice, pre skladištenja.
• Kada servisirate kosacicu, ispustite sav benzin. Benzin u rezervoaru za vreme ne korišcenja uredaja može da dovede do teškog startovanja motora.
• Ako vaš model ima pomocni elektricni start, akumulator može da koristi punu dopunu u toku zime.

Servisiranje traktora i rajdera

• Proverite reznu glavu, noževe i kajiševe da li imaju vidljive znakove habanja.
• Ako je potrebno, iskoristite van sezonu za servisiranje rajdera ili traktora. Dopuna ulja, provera vazdušnih filtera i sinhronizacija tockova su stvari koje bi bilo dobro da uradite.
• Ne zaboravite da napunite akumulator u nekom trenutku tokom zimskih meseci, na taj nacin cete osigurati startnu sezonu.

Servisiranje trimera i makaza za živu ogradu

• Kada se radi o održavanju trimera i makaza za živu ogradu, može se  desiti da ste zaboravili da ih ocistite od isecaka koji su se zaglavili izmedu seciva. Odvojte par minuta i proverite da li je mašina adekvatno ocišcena. Ako nije, osušenu travu i delice grancica je veoma lako ukloniti.
• Baš kao i sa kosacicama, dobro je ispustiti svo gorivo koje se nalazi u rezervoaru. Gorivo koje stoji u mašini duže vreme može da oteža startovanje motora sledece sezone.
• Profesionalni savet prilikom servisiranja trimera jeste da izvadite trimi nit i potopite je u svežu vodu za vreme zimskog perioda. Ovim postupkom zadržavate njenu flexibilnost, jacate je i produžavate vek trajanja.
• Za najbolje rezultate – i dug radni vek, priuštite vašem trimeru najbolji tretman i ostavite ga u servisnom centru. Ili, ako želite da pokažete svoju zahvalnost, upotrebite Husqvarna UL sprej da biste pripremili seciva za naredno prolece.